12 Haziran 2013 Çarşamba

SARGON VE YUSUF

Benzerlik burada bitmez aslında. Sargon ve bir başka peygamberin Yusuf'un hikayesinde de son derece çarpıcı benzerlikler vardır. (Buna ilerde değinmeyi düşünüyorum.)

SUYA BIRAKILMA - KUYUYA BIRAKILMA


Hurrilerin yaratılış miti Kumarbi tarihin en eski yaratılış mitinden sayılır. Ve Fenikeliler üzerinden antik Yunan miti olarak adları değiştirilerek, öyküye sadık kalınarak yerleşir. Yine Hurrilerin önemli miti Ullikumi Yunan mitolojisine transfer edilmiştir Antik Yunan’da ise Ullikumi Atlas olarak adlanır.

Edebi yaratımlarda iyi ve kötü ile adalet vb tanımların, anlatımların, karakterlerin ilk olarak Hurrilere ait olduğu söylenmektedir. Söz gelimi bir balıkçı tarafından bulunan ve büyütülen çocuk öyküsü Apsu ve Oğulları adlı tablette Hurrilerce kullanılmış olduğu araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Yani çocuksuz aileler, nehirlere salınan çocuklar ve nehirden gelen çocukları büyütme öyküleri tema olarak insanlığın mitsel, teolojik kutsallarında yer almaktadır. Sargon, Musa öyküleri birer örnektir.

-->
TARİH FAKÜLTESİ KONU: Eskiçağ Mezopotamya, Doğu Akdeniz, İran, Mısır, Eski Yunan ve Roma dünyalarında din ve mitoloji; karşılaştırmalı yaratılış ve tufan hikayelerinin incelenmesi; kurucu liderlerin ortak hayatı (Sargon, Musa, Kyros, Remus ve Romulus); Tarih yazımının malzemesi olarak paralel rüyalar, Med ve Troia krallarının paralel rüyaları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder